Facebook br.1

Facebook br.1

facebook

Optimizacija sajta i socijalne mreže

Optimizacija sajta i socijalne mreže su uvek bile povezane teme. Nekada je uticaj socijalnih mreža na optimizaciju sajta bio mnogo manji nego danas, a predvidjanja su da će uticaj biti sve veći kako vreme prolazi. Dakle, optimizacija sajtova će u budućnosti biti usko povezana sa networkingom. Postavlja se pitanje za koje socijalne mreže treba raditi optimizaciju sajta?

Odgovor je naravno za što više njih. Ako imate manje vremena, svakako se preporučuju one najposećenije,  a to su: Facebook i Twitter. Imaju najviše korisnika, poseta, pažnje i naravno para u svetu socijalnih mreža. Ono što me je interesovalo su rezultati te SEO optimizacije, odnosno sa kojih socijalnih mreža sajtovi dobijaju najveći broj poseta. U Google Analytics-u se to zove refferals i kako, na osnovu toga, napraviti strategiju za optimizaciju sajta, gde je najbolje imati reklamu ili staviti link do sajta koji optimizujete. Zaključak je:

* Optimizacija sajta je najkorisnija ako se radi reklamiranje na Facebook-u, što se može videti sa slika dole.

 

facebook-br1

Slika 1. Top 7 referala u svetu

U svetu je izuzetno dobro plasiran StumbleUpon jer sa njega možete dobiti18.93% poseta, sa YouTube-a dolazi 8,54% poseta, a sa Twitter-a 6,19% poseta. Kod nas je situacija za nijansu drugačija. Ubedljivo vodi Facebook sa fantastičnih 90%, što znači da je u 2010. godini, na svakih 10 poseta koje je Vaša internet prezentacija dobila sa socijalnih mreža, čak 9 su bile sa Facebook-a. Drugi na listi izvora poseta je YouTube sa 5,37%, treći StumbleUpon sa 2,52, Twitter 1,39, a posete sa ostalih socijalnih mreža su zanemarljive.

 

facebook-br1-rs

Slika 2. Top 7 referala u Srbiji

 

Dakle, zaključak:

  1. Facebook je br.1
  2. Optimizacije sajta za pretraživače treba da uključe neki vid reklamiranja na Facebook-u

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *