Šta je to optimizacija sajta?

Šta je to optimizacija sajta?

seo

Kao što rekoh na sajtu,  optimizacija sajta (SEO – Search Engine Optimization) je proces povećanja broja i kvaliteta poseta sajta preko pretraživača (Google, Yahoo, Bing…). Pri tome se koristi isključivo prirodni put – algoritam koji Google i ostali pretraživači koriste da bi rangirali sajtove, a ne plaćeni oglasi na tim pretraživačima. Najčešće, što je internet prezentacija ranije prikazana u rezutatima pretrage, tj. što je bolje rangirana na pretraživačima, više posetioca će doći na sajt. Više posetioca, neminovno dovodi do više profita. Svrha svakog biznisa jeste povećanje profita. Međutim, do sada se sajt posmatrao, od strane većine firmi,  kao trošak koji mora da postoji jer ga ima i  konkurencija, a ne smemo da zaostajemo za konkurencijom, pa moramo da imamo sajt.
Sada je došlo vreme da se koriste prednosti optimizacije sajta, a najveća je povećanje profita. Na žalost, ili na sreću kod nas je optimizacija sajta tek u začetku, tako da su efekti optimizacije sajta vidljiviji nego na globalnom, svetskom tržištu. To u prevodu znači da se efekti optimizacije na srpskom tržištu vide za neko relativno kratko vreme. Vaš sajt može biti visoko kotiran kod pretraživača već posle 3-6 meseci, što prvenstveno zavisi od ključnih reči za koje se radi optimizacija sajta, od broja rezultata koji izlaze za tu ključnu reč, od sadržaja samog sajta…

Dakle, optimizacija sajta je jedan logičan nastavak u izradi internet prezentacije, ako ne i sastavni deo izrade sajta, jer sadržaj sajta, linkovi, slike i ostali elementi stranica treba da se prilagode ključnim rečima, tj. proizvodima koje želimo da ponudimo svetu i po kojima želimo da nas pronađu u pretragama. Zato je uvek najlakše raditi izradu sajta u paketu sa optimizacijom jer je mnogo bolje kada je u startu sve kako treba, nego kada je sajt loše odrađen. Ovde se pod loše odrađemn sajtom podrazumeva sajt koji nije optimizovan, a ne sajt koji nije lepo dizajniran, jer i najlošiji dizajn može da bude na prvi na google-u, kada mu je SEO kako treba. U ekstremnim slučajevima je potrebno odraditi i redizajn sajta.

Postoji mnogo agencija koje se bave optimizacijom sajta i koje tu uslugu naplaćuju ovoliko ili onoliko i koje garantuju da ćete biti prvi na Google-u. Jedno je sigurno, nezavisno od cene koju traže, niko, ali baš niko, ne može da garantuje prvo mesto na google-u. Zato prvo proverite njihove rezultate, za koje ključne reči su optimizovali sajtove svojih klijenata ili još bolje svoje lične sajtove pa ako su na vrhu pretraživača, ukažite im poverenje.

Srodne teme:

SEO kurs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *