Seo Srbija

SEO Srbija ili kako angažovati SEO kompaniju? Prvo pitanje koje se javlja samo od sebe je šta je to SEO Srbija i šta znače ove čudne skraćenice: SEO Niš, SEO Beograd, SEO Novi Sad? Šta je sve to i kome to, uopšte, treba? O čemu se zapravo radi? SEO je skraćenica od Search Engine Optimization koje je kod nas preveden kao optimizacija sajtova. To znači da termin SEO Srbija označava firme koje se bave optimizacijom sajta u Srbiji, odnosno SEO Niš – firme koje se bave optimizacijom sajta u Nišu, SEO Beograd – optimizacija sajta u Beogradu, i SEO Novi Sad – optimizacija sajta u Novom Sadu.

Dobro, kada smo to razjasnili, sada se postavlja pitanje šta je optimizacija sajtova? Ako još uvek niste pročitali na našem sajtu, optimizacija sajta predstavlja poboljšanje plasmana Vašeg sajta na Google-u i ostalim pretraživačima (Yahoo, Bing). Znači imate sajt, a nema ga na prvoj strani koju Google izbaci kada neko traži određene reči koje opisuju Vaše poslovanje. Recimo, bavite se stomatološkom opremom i neko ukuca: stomatoloska oprema i Vaš sajt nije na prvoj strani, već sajtovi konkurencije. Znači, konkurencija je u prednosti na polju interneta. Zaključak je da Vam pod hitno treba optimizacija sajta.

Dobro, treba Vam optimizacija sajta, ali kako angažovati pravu SEO kompaniju? Šta je to što SEO kompanija treba da zadovolji? Da li treba angažovati najbolje, najskuplje, najjeftinije, one što daju najveće garancije ili nešto deseto? Ono što možemo da Vam preporučimo je način na koji treba birati SEO konsultante.

IZBOR SEO KOMPANIJE U 6 KORAKA

1. Izguglajte

Prvo što treba uraditi je brza pretraga – izguglajte optimizacija sajta i videćete koje se firme time bave. Nemojte da se zaustavite na prvoj strani, pogledajte prvih 15-20 pozicija. Pogledajte njihove sajtove, kako deluju sajtovi, da li su lepi za oko, da li postoje kvalitetni tekstovi na tim sajtovima, da li je to profesionalno urađeno ili je to radio mali Mikica iz komšiluka. Sajt ozbiljne SEO kompanije koja je deo priče SEO Srbija mora da izgleda profesionalno.

2. Suzite pretragu

Tražili ste na Google-u termin optimizacija sajta. Probajte da suzite na grad u kome živite. Složićete se da je lakše da sarađujete sa nekim ko je u Vašem gradu, nego da je na kraju sveta. Probajte termine:

* Optimizacija sajta Niš

Optimizacija sajta Nis

ili Optimizacija sajta Beograd ili Optimizacija sajta Novi Sad, ili za bilo koji drugi grad u kome živite.

Na osnovu ovoga ćete saznati koje lokalne firme možete da angažujete. Dovoljno za početak.

3. Potražite reference na sajtu

Naravno, firma koja se ozbiljno bavi optimizacijom sajta, odnosno pružanjem SEO usluga, treba i mora na svom sajtu da ima listu referenci, odnosno listu sajtova za koje je rađena optimizacija sajta.

Pogledajte listu, saznajte koje su to firme, pogledajte njihove sajtove i njihove pozicije na Google-u. Vidite da li je neko od njih prvi na google-u? Ako jeste, to je odlična preporuka. Ako su mogli njih da dovedu do prve pozicije, moćiće i Vas.

4. Pogledajte u kojim delatnostima su se oprobali

Pogledajte konkurentske firme iz Vaše branše. Ko je njima radio optimizaciju sajta? Da li im još uvek radi? Ako je njima radio, možda će i Vama. Ako je njih doveo do dobre pozicije, sigurno je da će i Vas da dovede. Naravno, optimizacija sajta ne zavisi od vrste delatnosti, jedina razlika je da kada je neko uspešno odradio optimizaciju sajta za jednu delatnost, sigurno je da će uspešno odraditi isti posao i drugi put.

5. Cena SEO usluga

Naravno, cena SEO usluga je jedan od odlučujućih fatora. SEO Srbija je jedna velika oblast u kojoj imate puno firmi koje rade po različitim cenama. SEO usluga je malo specifična, teško je nekome objasniti o čemu se radi i kako se to radi, ali sa druge strane, rezultati optimizacije sajta su vrlo egzaktni. Kada završi mesec, jasno se vidi na kojoj ste poziciji. Cena jeste bitna, ali bih rekao da je najbitniji sledeći korak – garancija za SEO usluge.

6. Garancije

Uradili ste optimizaciju sajta, platili SEO usluge. I šta sada? Niste više 63, sada ste na 39.poziciji. Postoje efekti, zar ne? Ali da li su to efekti koji Vama trebaju. Svakako da ne.

Cilj optimizacije sajta je prva strana.

Ako niste na prvoj strani Google, nije dobro odrađen posao. Nemojte da birate kompanije koje Vam ne daju garancije. Vaš cilj nije da potrošite novac, nego da investirate i da dodjete do rezultata – do prve strane. Zato su garancije mnogo bitnije nego cena. Ako Vam neko garantuje nešto, siguran je da će to i ostvariti. Nemojte da prihvatate ponude u kojima Vam neko nudi da Vam uradi optimizaciju sajta bez bilo kakve garancije. Šta će Vam to? Bolje je platiti više i dobiti sigurne garancije da ćete nakon optimizacije sajta biti na dogovorenoj poziciji. Bolje je ostaviti SEO konsultantima da preuzmu rizik na sebe. Tražite i povraćaj novca, ako se ne ostvare dogovoreni ciljevi.
Pa ne može svako da bude deo velike priče – SEO Srbija


SEO – LINKOVI

SEO Srbija
Najčešća pitanja u vezi optimizacije sajtova
Optimizacija sajta – termini