Internet

Kako radi internet?

Evo malo svetske statistike o internetu, prikazane na donjem infografiku. Neke od interesantnih stvari su:

* svaki 4.stanovnik ima internet, tačnije 1.802.330.457 stanovnika ima internet konekciju. Znači da je era interneta u pravom zaletu, odnosno da će optimizacija sajta i izrada sajta, doživeti svoj procvat u Srbiji. Ovo su ohrabrujući podaci za sve nas koji živimo od internet marketinga.

* internet je najmoćniji medij jer privlači mnogo više korisnika nego TV i radio kao tradicionalni mediji.

* najbrži internet je u Južnoj Koreji, gde je prosečna brzina interneta 11,7Mb/s

* postoji preko 120 miliona domena na svetu

Vidi dalje

like-nole-djokovic

Jel ima neko jači ili kako je Novak Đoković srušio Facebook

 

Jel ima neko jači? Čuvena rečenica iz reklame za naš košarkaški tim pre nekih 5-6 godina. Sada tu reklamu možemo prebaciti na našeg najpoznatijeg sportistu i najboljeg tenisera na svetu – Novaka Đokovića.

Naš as ima dva miliona fanova na svojoj FB stranici na kojoj se juče pojavila aplikacija za fotografisanje. Đokovićevi fanovi su bili u prilici da skinu aplikaciju uz pomoć koje su mogli da naprave fotografiju sa svojim idolom, ali je interesovanje išlo do te mere da je aplikacija ubrzo skinuta sa Noletovog profila jer je umalo došlo do pada najveće društvene mreže. Interesovanje je bilo toliko veliko da je za dva sata koliko je aplikacija funkcionisala, u svakoj sekundi je po 419 ljudi istovremeno pokušavalo da dobije svoju sliku na Noletovom fejsbuk profilu. Administratori ove društvene mreže morali su da reaguju, jer je došlo do preopterećenja i aplikacija je privremeno uklonjena.

“Ljudi, očigledno smo prejaki za Fejsbuk” je bio duhovit komentar Novaka Đokovića.

Vidi dalje

Social Media

Optimizacija sajta i socijalne mreže

Gde je najbolje raditi online promociju? Da li socijalne mreže mogu da utiču na optimizaciju sajta? Kako je optimizacija sajta povezana sa socijalnim mrežama i gde treba trošiti resurse za promociju sajta. To su samo neka od pitanja na koje ćete dobiti odgovor u ovom članku.

Odgovori stižu na osnovu najnovije analize koja je  radjena pomoću sharing platforme pod nazivom AddThis. Ovu sharing platformu koristi čak 11 miliona sajtova, što zbirno daje 1,2 milijarde korisnika. Ova platforma obuhvata mogućnost share-ovanja preko različitih vrsta socijalnih mreža. Uključeni su: Facebook, Twitter, Google+ i mnogo, mnogo drugih. Klikom na dugme, sadržaj sa te stranice sajta postaje vidljiv u okviru Vašeg profila na odgovarajućoj socijalnoj mreži.

Vidi dalje

google-logo

Jedan je Google – tata Google ili

Zašto je bitna optimizacija sajta za Google?

Optimizacija sajta za Google je mnogo bitnija, nego optimizacija sajta za Yahoo i Bing. Prema statistici sa sajta statcounter.com napravio sam  analizu korišćenja pretraživača u svetskim razmerama, kao i u Srbiji. Početkom 2010. godine bila su predvidjanja da će raspored korišćenje pretraživača biti po formuli 80/20, tj. da će Google uzeti 80% kolača, a ostali pretraživači 20% jer se pojavio novi veliki igrač Microsoft sa svojim Bing-om. Iako se od Bing-a očekivalo mnogo, naročito saznanje da koristi Yahoo engine za pretragu, ipak su se predvidjanja pokazala pogrešnim, jer jedan je Google.Vidi dalje

sadrzaj

Šta je najbitnije za optimizaciju sajta?

Svaki SEO ekspert ima svoju teoriju šta je najbitnije za optimizaciju sajta. Da li je to link building – pravljenje mreže linkova ka Vašem sajtu, da li je to naziv domena, starost domena, onpage optimizacija sajta (naslov strane, meta tagovi…) ili nešto drugo?  Svaki SEO ekspert ima svoju teoriju koji od ovih pojedinačnih aspekata najviše utiče na optimizaciju sajta jer svi ovi elementi prilično utiču na optimizaciju sajta.

Medjutim, svi oni će se složiti da bez jedne stvari nijedan sajt ne može. I kada malo bolje razmislimo, ne samo da ne može bez nje, nego ona predstavlja suštinu. Ona je srž optimizacije sajta i najznačajniji parametar na kome treba najviše raditi, a to jeVidi dalje

Prvi na Google

prvo-mestoDugo nas nije bilo na blogu. To je zato što smo bili vredni i marljivo radili optimizaciju sajta za naše klijente. Gotovo svi naši klijenti ne samo da su završili na dogovorenoj, prvoj strani Google-a, već na samoj PRVOJ poziciji. Slobodno pogledajte koji su naši klijenti prvi na Guglu, a ako Vas interesuje da saznate nešto više o optimizaciji sajta, šta je to optimizacija sajta i kako će unaprediti vaše poslovanje, kao i koje pogodnosti i garancije dobijate prilikom optimizacije sajta  pogledajte OVDE.

Sajt postoji, samo ako ga Google vidi, ako od njega možete zaraditi, povećati prodaju Vaših proizvoda i/ili usluga. Samo tako sajt je investicija, a ne trošak.

Zato je bitno biti što bolje rangiran u rezultatima pretrage, zato je bitna optimizacija sajta za pretraživače. Na internetu je sve u tome da treba biti viđen. Ako ste viđeni, internet je Vaš, radi za vas 24/7, 365 dana u godini. Ako ne, znam da morate angažovati stručnjake da Vam u tome pomognu.

PageRank

Ono što možemo sa ponosom da predstavimo je novi PageRank koji je dobio sajt internetprezentacije.net u novom ažuriranju Google page rank-a. Za manje od godinu dana, koliko je sajt u našem vlasništvu, sajt je sa page rank =0, došao do vrednosti PR=4. Ovom prilikom bih se zahvalio timu internet prezentacija koji je svojim radom doprineo uspehu sajta.

Hvala još jednom,

Vlasnik sajta – Aleksandar Obradović


Srodne teme:

Šta je PageRank?

web-browsers

Za koje brauzere treba raditi optimizaciju sajta?

Kratko i jasno, optimizacija web sajta se radi za SVE brauzere. Medjutim, ono što me je iznenadilo je procenat zastupljenosti pojedinih brauzera. Dok je na svetskoj sceni, situacija kakvu sam očekivao: Internet Explorer ima blagi pad, ali i dalje ubedljivo vodi:

1. Internet explorer – 46%

2. Firefox – 30,68%

3. Chrome – 15,68%

Situacija na našoj, domaćoj sceni je drastično drugačija. Po prvi put u Srbiji, primat među brauzerima je preuzeo Firefox.Vidi dalje

facebook

Optimizacija sajta i socijalne mreže

Optimizacija sajta i socijalne mreže su uvek bile povezane teme. Nekada je uticaj socijalnih mreža na optimizaciju sajta bio mnogo manji nego danas, a predvidjanja su da će uticaj biti sve veći kako vreme prolazi. Dakle, optimizacija sajtova će u budućnosti biti usko povezana sa networkingom. Postavlja se pitanje za koje socijalne mreže treba raditi optimizaciju sajta?

Odgovor je naravno za što više njih. Ako imate manje vremena, svakako se preporučuju one najposećenije,  a to su: Facebook i Twitter. Imaju najviše korisnika, poseta, pažnje i naravno para u svetu socijalnih mreža. Ono što me je interesovalo su rezultati te SEO optimizacije, odnosno sa kojih socijalnih mreža sajtovi dobijaju najveći broj poseta. U Google Analytics-u se to zove refferals i kako, na osnovu toga, napraviti strategiju za optimizaciju sajta, gde je najbolje imati reklamu ili staviti link do sajta koji optimizujete. Zaključak je:Vidi dalje

sandbox-klupa

Prijava sajta na pretraživače

Kako prijaviti sajt na najpoznatije pretraživače je često pitanje koje mi postavljaju, zato slede linkovi ka najpoznatijim pretraživačima:

Prijava sajta na Google – http://www.google.com/addurl

Prijava sajta na Bing – http://www.bing.com/webmaster/SubmitSitePage.aspx

Prijava sajta na Yahoo – http://siteexplorer.search.yahoo.com/submit

Medjutim, prijava na pretraživače ne znači da će Vaš sajt odmah da se nađe u rezultatima pretrage.

Vidi dalje

optimizacija-sajta-greske

Optimizacija sajta – 5 najvećih grešaka

Optimizacija sajta je vrlo složen proces. Medjutim, neke stvari koje radite sa Vašim sajtom, mogu u potpunosti uništiti vidljivost Vašeg sajta, tj. dovesti do nepojavljivanja Vaše internet prezentacije u rezultatima pretrage.
Ovde ću navesti te greške koje mogu pomoći svakom vlasniku sajta da ih ne implementira. Top 5 grešaka vezanih za optimizaciju sajta su:

1. Nepostojanje teksta

Svi pretraživači prilikom indeksiranja stranice pronalaze tekst u sadržaju same stranice da bi razjasnili o čemu se radi na stranici. Ako nema teksta, nema ni sadržaja koji će biti indeksiran. Zato treba izbegavati linkove koji nisu tekstualni, jer su linkovi najbitniji deo sajta i govore pretraživačima kako da se kreću kroz sajt. Ako pretraživač ne vidi linkove neće znati kako da dođe do stranice i kako da je indeksira.Vidi dalje