Tata Google ili zašto je bitna optimizacija sajta za Google

Tata Google ili zašto je bitna optimizacija sajta za Google

google-logo

Jedan je Google – tata Google ili

Zašto je bitna optimizacija sajta za Google?

Optimizacija sajta za Google je mnogo bitnija, nego optimizacija sajta za Yahoo i Bing. Prema statistici sa sajta statcounter.com napravio sam  analizu korišćenja pretraživača u svetskim razmerama, kao i u Srbiji. Početkom 2010. godine bila su predvidjanja da će raspored korišćenje pretraživača biti po formuli 80/20, tj. da će Google uzeti 80% kolača, a ostali pretraživači 20% jer se pojavio novi veliki igrač Microsoft sa svojim Bing-om. Iako se od Bing-a očekivalo mnogo, naročito saznanje da koristi Yahoo engine za pretragu, ipak su se predvidjanja pokazala pogrešnim, jer jedan je Google.

Dakle, TATA GOOGLE je u svetskim razmerama u periodu od januara do decembra 2010. godine bio korišćen za 90,78% pretraga, Yahoo za 4% pretraga, Bing za 3,53%, ostali pretraživači svega 1,74%. Reklo bi se Bing nije baš proslavio ili da se nije proslavio u meri u kojoj se to očekivalo. Što se tiče optimizacije sajta vidi se da se na svetskim razmerama najveća pažnja ipak treba posvetiti pretraživaču google, odnosno optimizaciji sajta za Google.

 

tata-google

Što se tiče priče zvane SEO Srbija, odnosno optimizacije sajtova u Srbiji, situacija još više ide u prilog Guglu, jer statistika kaže da se 97,82% pretraga obavlja preko Google-a, 1,15% pretraga ide preko Yahoo-a, 0,72% preko Bing-a i za 0,31% pretraga se koriste ostali pretraživači.

Dakle, generalni zaključak je:

1. Jedan je Google

2. Optimizacija sajta za Google je ono što mora da se radi, ako hoćete da Vas nadju preko interneta, odnosno pretraživača.

 

tata-google-rs

 

Povezane teme:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *