Prijava sajta na pretraživače

Prijava sajta na pretraživače

sandbox-klupa

Prijava sajta na pretraživače

Kako prijaviti sajt na najpoznatije pretraživače je često pitanje koje mi postavljaju, zato slede linkovi ka najpoznatijim pretraživačima:

Prijava sajta na Google – http://www.google.com/addurl

Prijava sajta na Bing – http://www.bing.com/webmaster/SubmitSitePage.aspx

Prijava sajta na Yahoo – http://siteexplorer.search.yahoo.com/submit

Medjutim, prijava na pretraživače ne znači da će Vaš sajt odmah da se nađe u rezultatima pretrage.

Za visok plasman potrebna je optimizacija sajta za pretraživače. Nevezano za to da li je Vaš sajt optimizovan ili ne, Google i ostali pretraživači imaju praksu da nove sajtove smeštaju u sandbox.

 

Šta je sandbox efekat?

 

sandbox-klupa

Sandbox je klupa za rezervne igrače na koju dođu sajtovi “mlađi” od tri meseca. Dakle, takvi sajtovi se prva tri meseca ne prikazuje u rezultatima pretrage. To ne znači da ćete doći na klupu ako ste novi vlasnik sajta kome je istekao zakup, znači da ste već bili u igri, već važi samo za sajtove čiji naziv – domen je prvi put registrovan, odnosno potpuno novi igrači.

Iako se može smatrati nepravedno da se onemogući pojavljivanje novih sajtova korišćenjem veštačke zabrane, postoji razumno obrazloženja zašto su pretraživači, a pre svega Google, pribegli takvim merama i zašto novi igrači prvo greju klupu. Korišćenje nedozvoljenih sredstava – blackhat SEO taktika (objašnjenje na SEO termini) kao što su: kupovina linkova, stvaranje duplog sadržaj ili jednostavno gomilanje ključnih reči sa jednim jedinim ciljem: da se dođe do vrha rezultata pretrage na nepošten način.

Dakle, ako se igrač dopinguje mora da se kazni. Zato nije ni čudno da je Google odlučio da kazni nove sajtove, koji preko noći dobijaju tonu linkova, ili koji se koriste kao izvor linkova ka nekom starijem sajtu (verovatno u vlasništvu iste kompanije). Nepotrebno je reći da to pogoršava rezultata pretrage, odnosno daje nerealne rezultate pretrage i forsira neke igrače koji po svom kvalitetu ne pripadaju eliti. Na taj način Google Sandbox efekat ima za cilj smanjenje tih efekata. Tačnije, daje priliku svakom sajtu da greje klupu u probnom periodu i da nakon probnog perioda zaigra za prvi tim, ako marljivo trenira i ne koristi nedozvoljena sredstva.

 

Povezane teme:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *