Optimizacija sajta – 5 najvećih grešaka

Optimizacija sajta – 5 najvećih grešaka

optimizacija-sajta-greske

Optimizacija sajta – 5 najvećih grešaka

Optimizacija sajta je vrlo složen proces. Medjutim, neke stvari koje radite sa Vašim sajtom, mogu u potpunosti uništiti vidljivost Vašeg sajta, tj. dovesti do nepojavljivanja Vaše internet prezentacije u rezultatima pretrage.
Ovde ću navesti te greške koje mogu pomoći svakom vlasniku sajta da ih ne implementira. Top 5 grešaka vezanih za optimizaciju sajta su:

1. Nepostojanje teksta

Svi pretraživači prilikom indeksiranja stranice pronalaze tekst u sadržaju same stranice da bi razjasnili o čemu se radi na stranici. Ako nema teksta, nema ni sadržaja koji će biti indeksiran. Zato treba izbegavati linkove koji nisu tekstualni, jer su linkovi najbitniji deo sajta i govore pretraživačima kako da se kreću kroz sajt. Ako pretraživač ne vidi linkove neće znati kako da dođe do stranice i kako da je indeksira.

Takođe, treba izbegavati slike koje sadrže tesktove u samoj slici. Verujem da slike tako lepše izgledaju, ali sa aspekta optimizacije sajta za pretraživače mnogo je bolje da pored slike postoji i tekst koji nije sastavni deo slike, jer će na taj način i tekst biti indeskiran – vidljiv za Google.

2. Flash sajtovi

Na žalost, Flash i Google nisu baš u najboljem odnosu. Iako se Google stalno trudi da pronađe način da indeksira Flash sajtove, još uvek nije u stanju da to uradi na pravi način. Dakle, sajtove koji su isključivo u Flash-u treba izbegavati. Njih pretraživači vide kao sliku, nemaju HTML kod koji može da se indeskira, a tekstove ne mogu da pročitaju. Optimizacija sajta je nemoguća.

optimizacija-sajta-greske

3. Intro strana

To je bio trend pre nekih desetak godina. Kada neko otvori brauzer (Internet Explorer, Firefox, Operu…) i ukuca adresu Vašeg sajta otvori mu se intro strana na kojoj ima sliku i dugme ispod slike na kome piše Poseti sajt ili Enter (u engleskoj verziji) ili ako se radi o višejezičnom sajtu stoji srpski, english i sl. Tek kada se klikne na to dugme ulazimo na sajt. Prilikom optimizacije sajtova najbitinija je naslovna strana jer pretraživači najveću pažnju i vrednost daju njoj. Intro strana je potpuno gubljenje vremena. Najbitnija stranica Vašeg sajta sadrži sliku i reči: poseti sajt, srpki, english… Nigde nema Vaših ključnih reči za koje želite visok plasma na Guglu. Šta kaže svaki seo ekpert koji je deo jedne velike seo scene zvane SEO Srbija? Naravno, izbegavati u širokom luku.

4. Frejmovi

Kao što sam rekao da su intro strane bile trend nekada davno, ista situacija je za frejmove. Problem sa frejmovima je što na taj način dobijemo više strana u jednoj, jedna za header sajta – Vaš meni, jedna za footer, jedna za sadržaj i sl. Ovde ne mislim na dinamičke internet prezentacije već na upotrebu Frame taga u HTML kodu. Na taj način je svaka od ovih stranica zaseban entitet, a ne jedna jedinstvena stranica. Pa kada se indeksira stranica sa menijem, može da se desi da prilikom pretrage ne izađe cela stranica već samo frejm sa menijem. Znači, rezultat pretrage je Vaš meni jer je on zasebna web stranica. Klik do stranice otvara samo Vaš meni i ništa drugo. Nije baš praktično!

5. Website builders – besplatni online alati za pravljenje sajtova

Ovo su najčešće sajtovi preko kojih imate mogućnost da napravite svoj sajt korišćenjem gotovih šablona. Nemate pristup Meta tagovima i najčeščće nemate nikakvu mogućnost optimizacije sajta za pretraživače. Najčešće su to gotovi šabloni podeljeni prema delatnostima, npr. za agencije za nekretnine i sl.

 

Povezane teme:

Besplatan SEO kurs

Najčešća pitanja u vezi optimizacija sajtova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *