Optimizacija sajta i socijalne mreže

Optimizacija sajta i socijalne mreže

Social Media

Optimizacija sajta i socijalne mreže

Gde je najbolje raditi online promociju? Da li socijalne mreže mogu da utiču na optimizaciju sajta? Kako je optimizacija sajta povezana sa socijalnim mrežama i gde treba trošiti resurse za promociju sajta. To su samo neka od pitanja na koje ćete dobiti odgovor u ovom članku.

Odgovori stižu na osnovu najnovije analize koja je  radjena pomoću sharing platforme pod nazivom AddThis. Ovu sharing platformu koristi čak 11 miliona sajtova, što zbirno daje 1,2 milijarde korisnika. Ova platforma obuhvata mogućnost share-ovanja preko različitih vrsta socijalnih mreža. Uključeni su: Facebook, Twitter, Google+ i mnogo, mnogo drugih. Klikom na dugme, sadržaj sa te stranice sajta postaje vidljiv u okviru Vašeg profila na odgovarajućoj socijalnoj mreži.

add-this

Da li je ova brojka relevantna i pouzdana. Svakako da. Da li nam može pomoći pri planu optimizacije sajta. Naravno, resurse treba pažljivo angažovati da bi optimizacija sajta bilo što optimalnija.

Evo slike koja nam može pomoći pri optimizaciji sajta, a koja je siže njihove analize i trendova za 2011.godinu.

 

socijalne-mreze

Na osnovu ovih podataka se može zaključiti da je Facebook neumoljivi apsolutni vladar 2011.godine sa 52,1 % svih share-ovanja. Svakako da optimizacija sajta treba da uključi pravljenje Facebook profila i rad na njemu. Drugi je Twitter sa 13,5% kolača i rastom od 577%. Ono što možete da izostavite/smanjite je optimizacija sajta primenom Digg-a i MySpace-a jer su se share-ovanja preko ovih mreža smanjila za 47,4%, odnosno 56,9% i njihov trend opadanja je očigledan i nezaustavljiv.

Kakav će biti odgovor SEO zajednice u Srbiji? Šta kaže SEO Srbija na sve ovo? Da li su rezultati očekivani ili treba menjati planove za optimizaciju sajta? Da li forsirati Google+ kao novu socijalnu mrežu i da li će je Google ceniti više nego druge mreže? To su samo neka od pitanja koja se javljaju na osnovu ove analize.

A jedno je sigurno Facebook i optimizacija sajta idu zajedno. Socijalne mreže i optimizacija sajta idu zajedno. Uticaj socijalnih mreža na optimizaciju sajta će biti sve veći i veći.

Takodje, vodite računa pri izradi sajta da uradite optimizaciju sajta za sve brauzere, a posebno za Chrome jer je u vrtoglavom usponu.


Srodne teme:

Optimizacija sajta

SEO Srbija – kako izabrati SEO konsultanta u Srbiji

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *